Кулминацията на тържествата е националният митинг-заря, който започна в 20:30 часа.Панагюрище

...
Кулминацията на тържествата е националният митинг-заря, който започна в 20:30 часа.Панагюрище
Коментари Харесай

Българи от цялата страна дойдоха в Панагюрище, за да станат част от честванията на Априлската епопея

Кулминацията на тържествата е националният митинг-заря, който стартира в 20:30 часа.

Панагюрище през днешния ден е център на тържествата, отдадени на 147-мата годишнина от Априлското въстание, трансформирало се във връх на националноосвободителното ни придвижване. Тържествата започнаха с литийно шествие, което придвижи Светините на Април 1876-та до площад " 20-ти април ".

Много българи от цялата страна пристигнаха през днешния ден в Панагюрище, с цел да станат съпричастни на тържествата, отдадени на Априлската епопея:

" 147 години от експлоадирането на Априлското въстание - в Панагюрище духът се усеща " ;  " Винаги сърцето стартира да тупа, просто неописуемо е... " ;  " Възраждане на българския дух! "

На историческия рид Маньово бърдо бе показана възстановката, която пресъздава събитията от пролетта на 1876-та:

" Това е действителното място, където е било. Да усетиш в действителност какво е минало през главата на тези хора и какъв брой мощ храброст се е изисквало ", означи участник във вазстановката.  

На площад " 20-ти април " бе издигнато националното знаме.

Тържественото събитие е под патронажа на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков:  " 147 години ни разделят от онази дата, когато Панагюрище, Перущица, Батак, Брацигово, Копривщица, Клисура от точки на географската карта се трансфораха в знаци - знаци на въстаналия български дух, знаци на българската горделивост ", посочи в словото си той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР